Ako vyberať nôž
27.08.2011 20:58
Každodenne oddeľujeme polotovary, jedlo, režeme materiály najrôznejších druhov od lana až k izolacii elektrického vodiča a možno dnes uz výnimočne (!?) sa ním aj bránime. Je až zarážajúce, ako tento jednoduchý nástroj ide dejinami ľudstva a stále nachádza nové uplatnenie.
Prv ako si budete chciet kúpiť nôž položte si nasledujúce otázky:
- Načo ho budem používať na aký učel?
- Má byt zatvárací alebo otvorený (dýka)?
- Budem ho nosiť so sebou ak áno ako?
- Koľko chcem doňho investovať?
- Akú má mať čepeľ veľkosť a tvar + váha?
- Typ materialu aka oceľ je najvhodnejsia?
- Spôsob ošetrovania a brúsenia?
Rozdelenie nožov:
- multifunkčné nože: sú nože ktoré majú viac ako jednu čepeľ čize ich využitie je viacúčelové. Väčšina nožiarskych firiem má vo svoje ponuke veľkú škálu týchto nožov. Nože multifunkčneho charakteru môžu obsahovať (štandartnú čepeľ krátku alebo dlhú , skrutkovače (ploché alebo krizové), pílku, pilník, nozničky, šidlo meter a podobne. Medzi popredných výrobcov patria - Victorinox, Wenger, Letherman, SOG, Mikov, Spydeco a mnoho dalších.
-
poľovnícke (lovecké) nože: už sám názov nám napovedá že nože sú určene na poľovné účely ako na (spracovavanie zveriny porcovanie ,vyvrhovanie a dorazanie strelenej zvery ) ale aj na nasekanie menších kusov dreva. V novších prevedeniach su polovnícke nože uspôsobené aby spĺňali aj tie najnaročnejsie kritéria preto sa vyrabajú aj z vymenitelnymi čepelami okrem štandartenj čepele sa daju doložit aj pílka a vyvrhovač. Krásnym prikladom je firma Boker, Letherman , Buck , Mikov , SOG.Nože otvorené ako su produkty od firiem Muela, Mikov, Marttiini. Helle a ine uprednostňujú tvar čepele (bowie, drop-point knives a skinner). Medzi lovecke patria aj nože rybárske su to nože (filetovacie) tenká čepeľ pružnej ocele ktorá môze mať na vrchnej strane jemnú pílku na naporcovanie ryby alebo škrabku na šupiny.
-
bojové, obranné (vojenské) nože : tieto nože sa vyrabajú v oboch formach otvorené alebo zatvaracie. Uzívateľ si musí určiť prioritu čo mu bude najvyhodenjšie nosiť. Dajú sa nosiť veľmi pohodlne na páse v puzdre skryto pod oblečením alebo ako kreditna karta (SOG) či na krku zavesené na retiazke v púzdre. Čepele týchto nožov sú usposobené tak aby spôsobovali čo najefektivnejsí učinok pri prieniku to jest (hĺbka rezu alebo vpichu), jednoduchosť vytiahnutia (podtlak) kineticka energia (sekanie) odpor materialu (materialovy šok) a podobne. Asi najznamejšia firma ktorá sa prezentuje ze ich nože dokážu skoro vsetko aj s tým nabrutalnejšim zaobchadzaním je Cold Steel samozrejme tak isto je tu SOG a Kabar a v neposlednom rade aj český Mikov a ich slávny UTON najpouživanejsí v oboch armadach SR a ČR.
- kuchynske nože: Čo k ním dodat jedine to že nieje kuchyňák ako kuchyňák. Ak ma tento druh noža slúžiť čo najlepšie potrebuje zvláštnu starostlivosť asi jednu z najnáročnejsích. Oceľ tychto nožov (ak sa bavíme o tych kvalitnejších) je náchylna na nešetrné zaobchadzanie (z obľubou sa hádžu na porcelán alebo do umývačiek riadu) Módny trend (ale hlavne prakticky) su nože japonske (original alebo kópia) z jedným nožom možete sekať, porcovať, krájať. Firmy ktoré považujeme za prvotriedene su Fallkniven, Spyderco, Boker, Cold Steel, Kershaw, AL- mar či Kanetsune.